Skip to content

Концепция

        Музеен детски кът е разработен в рамките на проект „Подобряване на работата на българските музеи с деца и млади хора“, на Департамент Археология, Нов български университет, финансиран от фондация „Америка за България“. Проектът е изпълнен в  партньорството с Асоциация на детските музеи, Вашингтон, САЩ, Регионален исторически музей – Благоевград, Национален музей „Земята и хората“ – София, Регионален исторически музей – Кюстендил и Архитектурно етнографски комплекс Етъра – Габрово.

      Проектът цели приспособяване на музейните експозиции към съвременните очаквания на семействата и децата и е възможност за по-ефективно обвързване между музеите и образователната система. Той е пример за въвеждане на съвременни тенденции в популяризирането на културно – историческото наследство чрез изграждане на модерни и ефективни връзки между семействата, училищата, музеите и академичните институции в България.

      Музейният детски кът онагледява находки от експозицията на музея, чрез различни игри и интерактивни дейности и по такъв начин я адаптира за нуждите на децата и младежта между 3 и 12 години. Разработен е в две тематични части: археология и природа.

     В археологическата част е пресъздадена праисторическа ферма. Тя се състои от къща заедно с дрешник и нива. В къщата децата имат възможност да се запознаят със строежа на праисторическата къща, съществувала преди 8000 години и вътрешното обзавеждане (пещ, огнище, ръчна мелница, големи съдове – зърнохранилища, частично вкопани в земята). Децата могат сами да опитат да смелят пшенични зърна на брашно, да влезнат в къщата, да седнат на примитивен шезлонг и да усетят духа на праисторическото време.

     В непосредствена близост до къщата има дрешник със закачени дрехи, които  децата могат да облекат. От другата страна на къщата има нива с подготвени бразди. Тук децата могат да засаждат най-древните култивирани растения: пшеница, ечемик, леща и грах.

    Пред къщата има пясъчник със заровени имитации на археологическите находки. Децата влизат в ролята на истински археолози, правят разкопки и търсят археологическите артефакти: животински кости, фрагменти от керамичните съдове, каменни и медни инструменти. Малките посетители имат възможност сами да определят животински кости чрез намиране на правилното място в специално изсечени легла сложени в 4 кутии с обозначения: коза, овца, свиня, вол. Могат да сглобяват гърнета от намерени фрагменти и да го нарисуват.

    В секция „Природа“ ще намерите макет на дърво, където с
помощта на допълнителни елементи – магнити децата могат да пресъздават различните сезони.

   Телефонът с гласовете на
различни птици и телефонен указател с цветни снимки и любопитни факти помага на
децата да научат повече за над 40 вида птици, които се срещат в България.

Кой е минал от тук? Това можем
да разберем с помощта на игра с печати със стъпките на различни животни.

    Как изглежда домът на
птиците, където те снасят яйцата си и се грижат за малките си. Това ще разберем
от модула за птиците.

    Музейният детски кът е най-подходящ за деца от 3
до 12 години, но е отворен за посщение за всички желаещи.

ЗА КАКВО МОЖЕТЕ ДА ПОЛЗВАТЕ МУЗЕЕН ДЕТСКИ КЪТ

Музеен детски кът е подходящ за:

 • Индивидуални семейни посещения 
  – специално разработените игри позволяват достъп на децата без
  задължително постоянно присъствие на музеен гид. Така музейният детски кът
  осигурява чудесна възможност за свободното време, която комбинира игра и
  нова за децата информация.
 • Групови посещения на ученици и деца в предучилищна възраст – музеен
  детски кът е изключително подходящ за посещения на групи от училища и
  детски градини с атрактивно поднесената научна информация. Музейните
  специалисти могат да ви предложат и допълнителна лекция, съобразена с
  конкретните специфики на Вашия клас или група и учебната програма

Обадете се