Skip to content

Музеен урок, посветен на 172 години от рождението на Георги Измирлиев

    На 21 април 2023 г. в къща „Роден дом на Георги Измирлиев-Македончето“ Регионален исторически музей – Благоевград проведе музеен урок, посветен на 172 години от рождението на Георги Измирлиев.

   Участваха ученици от 2 „б“ клас на Пето СУ „Георги Измирлиев“ с класен учител г-жа Катя Чимева. Първата част от заниманието се проведе във фото-документалната експозиция на къщата, където учениците научиха интересни факти от живота на героя, попълваха родословно дърво, работиха по карта и пр. След това те разгледаха кухнята на семейство Измирлиеви и научиха специфични думи за съдове, характерни за епохата на Българското възраждане, разбраха каква храна е консумирало семейството и принципно Горноджумайци през онези далечни времена.

    В третата част на заниманието учениците имаха възможността да се запознаят с типа облекло носено от най-популярния български хайдутин войводата Ильо Марков. На 17 април т.г. се навършват 125 години от кончината на видния българин, роден в Берово – родното място и на Тона Измирлиева, майката на Георги Измирлиев. Историкът от отдел „ННИ“ Иван Стоянов се превъплъти успешно в образа на популярния хайдутин и разказа за отделните елементи в облеклото, за подвизите на Кара Илия и пр. Друга атракция за учениците представляваше показаната носия, носена от българската жена в Кюстендил. Не случайно беше показана носия именно от този град, тъй като именно там Ильо войвода прекарва последните години от своя живот. Носията беше представена от Таня Безинска – библиотекар в музея. Учениците бяха впечатлени от красотата и изработката на сложния етнографски дамски костюм.

   С позитивни впечатления учениците отбелязаха 172 годишнината от рождението на патрона на своето училище Георги Измирлиев – Македончето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обадете се