Skip to content

Музеен урок, посветен на Кузман Шапкарев

   На 1 февруари 2024 г. в конферентната зала на Регионален исторически музей – Благоевград се проведе музеен урок, посветен на 190 години от рождението на Кузман Шапкарев.
   Реализира се с учениците от третите класове на 7мо СОУ Кузман Шапкарев – Благоевград, което има за патрон бележития български възрожденец. По случай празника на училището, учителите и учениците бяха поздравени от Детска фолклорна формация „Джумайчета“ с ръководител г-н Иван Кацарски.
  Чудесното изпълнение на талантливите деца беше последвано от музеен урок за видния българин. Посредством презентация и познавателни игри, учениците се запознаха с живота и дейността на заслужилия охридчанин, оставил трайни следи в историята на българската просвета и култура. Присъстващите видяха автентични учебници и богослужебни книги от XIX век, като най-впечатляващ беше показания „Псалтир“, датиращ от средата на XVIII век.
В края на заниманието всеки класен ръководител получи подарък – тетрадка с лика на известен български национален деец, осигурени от Сдружение 14-ти Пехотен Македонски Полк и стихосбирка на Вазов, предоставена от Македонски научен институт I Macedonian Scientific Institute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обадете се