Skip to content

На 27 февруари в конферентната зала на Регионален исторически музей – Благоевград се проведе публична лекция на тема „Марта – митология и традиция“

На 27 февруари в конферентната зала на Регионален исторически музей – Благоевград се проведе публична лекция на тема „Марта – митология и традиция“.
Малина Стаматова, уредник в отдел „Етнография“ на музея, представи мартенската традиция в контекста на календарната обредност, с регионални специфики и далечни аналогии в пространството и времето. Публиката беше запозната с универсалиите в символите за народната култура. Жени от с.Логодаж демонстрираха предене на вълна и пресукване на нишките. Връзката между поколенията в споделения опит и спомен показа, че традицията е жива и има развитие.
Йонка Тодорова и Албена Георгиева представиха свои модели , някои от които възпроизвеждат традиционната мартеница. Желаещите имаха възможност да изберат своята мартеница от предложенията на дряновите клони. Пластиката от тесто във формата на змия, каквато по традиция се е приготвяла за Сирни заговезни в други региони от страната, показа Анелия Зайкова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обадете се