Skip to content

На 4 юни в залите на Регионален исторически музей – Благоевград ще бъде открита юбилейна историко – етнографска изложба: „ 140 години от рождението на д-р Борис Проевски (1879 – 1961 г.)“

На 4 юни 2019 г. от 17. 00 часа в залите на Регионален исторически музей – Благоевград ще бъде открита юбилейна историко – етнографска изложба: „ 140 години от рождението на д-р Борис Проевски (1879 – 1961 г.)“ – инициатива на Регионален исторически музей – Благоевград и Държавен архив – Благоевград .
Това е една възможност за гражданите и гостите на Благоевград да се запознаят с една личност – пример за достоен гражданин, д-р Борис Ташков Проевски. Д-р Проевски не само следва своя хуманен дълг като лекар в Горноджумайската гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ – Бивша Солунска, той е участник в националноосвободителните борби, в двете Балкански и Първата световна войни и активен обществен деятел – председател на Македоно-одринското опълченско дружество в града, председател на Дружеството за защита на децата и на Ловното дружество, подпредседател на градското читалище „Съгласие“. Той е инициаторът за построяването на Ловния дом и на училищната лятна почивна база в м. „Картала“ в Рила планина.
Изложбата представя историческите ценности, съхранявани в ДА – Благоевград и в РИМ – Благоевград, които отразяват многостранната му дейност и принос за града и обществото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обадете се