Skip to content

Представяне на монографията “Конструиране на българско национално културно наследство в чужбина”

    На 3 ноември 2023 г. в залите на Регионален исторически музей-Благоевград бяха представени монографията “Конструиране на българско национално културно наследство в чужбина” и изложбата “Българско културно наследство в чужбина: места и практики”.

   Те илюстрират няколкогодишните изследвания на специалисти от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, Югозападен университет “Неофит Рилски” и Регионален исторически музей-Благоевград, които работиха по проект „Конструиране на национално културно наследство в чужбина: трансгранични поклоннически и възпоменателни практики“, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ на Министерство на образованието и науката.

   В презентацията се включиха проф. д-р Лозанка Пейчева, ръководител на проекта, гл. ас.. д-р Лина Гергова, гл. ас. д-р Яна Гергова от ИЕФЕМ при БАН и д-р Елена Александрова от РИМ-Благоевград. Гости на събитието бяха преподаватели от Югозападен университет „Неофит Рилски“, Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, специалисти от Държавен архив-Благоевград, Регионална библиотека „Д. Талев“ и Регионален исторически музей-Благоевград, както и граждани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обадете се