Skip to content

В конферентната зала на Регионален исторически музей – Благоевград се проведе публична дискусия на тема „Паметта за митрополит Борис Неврокопски, 1935 – 1948 г“

В конферентната зала на Регионален исторически музей – Благоевград се проведе публична дискусия на тема „Паметта за митрополит Борис Неврокопски, 1935 – 1948 г“.
Конструирането на житейски разкази и събирането на спомени от съвременници беше представено от Малина Стаматова в презентация – резултат от теренно изследване в региона. Повод за дискусията бе 71 години от убийството на митрополит Борис Неврокопски (08.11.2019). Отворената процедура за канонизацията му от БПЦ има за цел събиране на документален материал, в който се включват различни институции. Дискусията насочи вниманието на обществеността в тази посока. Обменът на информация между граждани и специалисти е процес, който показва образа на владиката в различни аспекти. Специални гости бяха Зиновия Власева, Величка Спасова от с. Коларово, свещеници от Благоевград. Презвитера Мирела Кючукова сподели впечатления от работата си с хора и документи. Особено впечатление направиха личните спомени и материали, които не са били публикувани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обадете се