Skip to content

В Регионален исторически музей – Благоевград се проведе музеен урок на тема „Българската култура през Възраждането и след Освобождението“

На 26 февруари 2020 г. в Регионален исторически музей – Благоевград се проведе поредният музеен урок. Участваха ученици от X „б“ кл. на ПМГ „Яне Сандански“ – гр. Гоце Делчев с ръководител г-жа Боряна Вълчева – старши учител по „История и цивилизация“. Темата, която беше представена на учениците от уредника в музея – д-р Елена Чалгънова, беше „Българската култура през Възраждането и след Освобождението“.
Посредством презентация и интересни тематични задачи, учениците се запознаха с творчеството на едни от най-изтъкнатите представители на българската възрожденска култура, с делото на родолюбиви книжари, печатари, вестникари, учебникари, учени-енциклопедисти, зографи и др. Докоснаха са до ценни печатни образци на българското възрожденско книгопечатане, съхранявани в богатия музеен фонд – „Читанка за трето отделение“ от 1896 г., „Литературен алманах за 1894 г.“ и др.
Посещението на учениците бе във връзка с националната програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обадете се