Skip to content

В Роден дом на Георги Измирлиев – Македончето се проведе тържество, посветено на 168 г. от рождението на Г. Измирлиев.

На 19 април 2019 г. от 11:00 ч. в Роден дом на Георги Измирлиев – Македончето се проведе тържество, посветено на 168 г. от рождението на Г. Измирлиев. Тържеството беше открито от д-р Елена Чалгънова, уредник в Регионален исторически музей-Благоевград. Тя представи участниците и разказа за мястото на Македончето в историята на Благоевград и в националноосвободителното движение на българския народ. Подчерта, че той е един от апостолите, който стимулира енергията на следващите борци за национално освобождение и обединение. 
Учениците от 2-ри „б” кл. при V СУ „Г. Измирлиев”- Благоевград, с класен учител г-жа Чимева представиха интересна сценка, свързана с живота на Г. Измирлиев, чудесно интерпретирана през погледа на детските очи. Учениците рецитираха стихове посветени на Македончето, както и стихотворение, писано от тяхна съученичка. Други показаха своята представа за Г. Измирлиев и неговото място в паметта на съвременните деца посредством рисунки. Припомниха на присъстващите някои от най-силните мисли изказани от Г. Измирлиев. Учениците направиха своеобразен албум със стихове, рисунки и мисли за Г. Измирлиев, който подариха на музея. Те предоставиха за раздаване на посетителите в родната къща на Македончето 50 картички с портрета и изписана една от вечните мисли на Измирлиев – „Аз съм въстанал с цел да освободя Отечеството си. Това е дълг на всеки българин!… Свободата е свято нещо!” 
Втората част от тържеството включваше демонстрация на облекло и оръжие от епохата на въстанията, представена от атрактивния клуб „Традиция”, регионален клон Благоевград, с патрон „Г.Измирлиев”. В.и.д. директор на Регионален исторически музей – Благоевград д-р Кирил Алексиев разказа на малките ученици за облеклото, което са носили въстаниците от 1876 г., показа хладно и огнестрелно оръжие, използвано от Априлци. Децата имаха възможността, не само да се докоснат до оръжието, но по-смелите от тях, успяха и да стрелят. 
Програмата посветена на 168 г. от рождението на Г. Измирлиев завърши с добро настроение на всички участници и гости.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обадете се