Skip to content

173 години от рождението на Георги Измирлиев

   Днес в Експозиция „Роден дом на Георги Измирлиев – Македончето“ се проведе тържество, посветено на 173 г. от рождението на горноджумайския апостол от Априлското въстание – Георги Измирлиев.
     Събитието бе организирано и проведено съвместно с ученици от III „б“ клас на Пето СУ “Георги Измирлиев”, гр. Благоевград с учители г-жа Чимева и г-жа Старкова. Децата представиха пред присъстващите рецитал, посветен на героя и показаха възстановка, която пресъздаде впечатляващи моменти от т. нар. Горноджумайски период от биографията на Георги Измирлиев.
    В ролята на младия апостол се превъплъти ученикът от III „б“ клас Андрей Каръков, а Татяна Безинска – библиотекар в музея, влезе в образа на Тона Измирлиева. По време на възстановката бяха използвани оригинални музейни вещи и книги от епохата на Възраждането.
Във втората част на представлението Татяна Безинска разказа на присъстващите ученици за носията, в която беше облечена – горноджумайска женска носия, собственоръчно ушита от нея за целта на заниманието.
   Тържественото отбелязване на 173 г. от рождението на Георги Измирлиев – Македончето провокира много положителни емоции и патриотично настроение във всички присъстващи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обадете се