Skip to content

Годишнината от рождението на Георги Измирлиев бе отбелязана с тържество в родния му дом

На 21 април в къща „Роден дом на Георги Измирлиев – Македончето“ се проведе тържество по повод на 170 годишнината от рождението на героя. То е част от празничната програма, посветена на Горноджумайския апостол, която се реализира в рамките на дните 19-23 април 2021 г.

Събитието беше уважено от представители на Община Благоевград, на ЦЛТРДБ, ученици, учители, журналисти и граждани. Учениците, които участваха в реализирането на тържеството, бяха от Пето СУ „Георги Измирлиев“ – Благоевград. Пременени в красиви носии, те представиха народни танци, сред които се открояваше „Пайдушкото хоро“. Последвалият поетичен рецитал, в изпълнение на ученици от 4 и 5 клас повиши патриотичните настроения сред присъстващите. Специален акцент в рецитала заемаше авторското стихотворение на Деян Георгиев – млад поет от 4 „б“ клас с класен ръководител г-жа Катя Чимева. Тя е главен учител в Пето СУ „Георги Измирлиев“ и един от основните „виновници“ за реализирането на отделните мероприятия през цялата празнична седмица в Измирлиевата къща. Талантливата Симона Юручка от 3 „а“ клас изпълни песента „Аз съм българче“ на фона на народен танц, представен от нейни съученици.

Тържеството продължи със специално изпълнение на патриотичното дружество „Традиция“, клон Благоевград, което също има за патрон Георги Измирлиев – Македончето. Д-р Кирил Алексиев, директор на РИМ – Благоевград, разказа за облеклото и оръжието, използвано по време на Априлското въстание. Присъстващите получиха възможността да се докоснат до оръжието и да се снимат с атрактивните представители на „Традиция“. От името на дружеството д-р Кирил Алексиев подари на всички присъстващи деца по една тетрадка с ликовете на популярни и обичани български революционери – Георги Измирлиев, Даме Груев, Гоце Делчев и др. Празникът премина с много положителни емоции и добро настроение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обадете се