Skip to content

Гостуваща изложбата „Мозайка от занаяти“ на РЕМО „Етър” бе открита днес

           Днес в Регионален исторически музей –Благоевград официално бе открита гостуваща изложбата „Мозайка от занаяти“ на РЕМО „Етър”. Специални гости на събитието бяха Ваня Донева-Ценкова – зам.-директор на Регионален етнографски музей на открито „Етър“ и Румяна Денчева – уредник в отдел „Бит и поминък“.

        Изложбата представя 230 експоната, обособени в няколко тематични сектора. Сред тях са изделия на занаяти, съхранени от древността до наши дни и разнасящи славата на Габрово далеч извън пределите на Османската империя. Както и занаяти, които вече не се практикуват, но носят паметта за времето на битуването си и „занаяти в риск”, чиято съдба е застрашена поради критично малкия брой действащи занаятчии, липса на пазар или суровини.

       РЕМО „Етър” е един от забележителните примери сред европейските музеи на открито за представяне на занаятчийската култура от прединдустриалния период. Традиционните занаяти, характерни за района на Централна Стара планина, са показани в работилниците и експозициите на музея. Във фонда се съхраняват оригинални предмети, употребявани от ХІХ до средата на ХХ век. Те показват техническото и технологичното ниво на производство, развитието и специализацията му, увеличения асортимент и качество на изделията.

     В „Мозайка от занаяти“ са показани и изделия на съвременни майстори участвали в национални и международни майсторски надпревари организирани от РЕМО „Етър” в дните на Международния панаир на традиционните занаяти.

          Автори на изложбата са Росица Бинева, Румяна Денчева – уредници, Мирослав Живков – дизайнер в РЕМО „Етър” и Росина Пенчева – фотограф.

         Експозицията може да бъде разгледана до края на месец октомври в зала „Временни изложби“ на Регионален исторически музей – Благоевград.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обадете се