Skip to content

Историко – етнографска изложба „ 140 години от рождението на д-р Борис Проевски (1879 – 1961 г.)“ бе открита в залите на Регионален исторически музей – Благоевград

Юбилеят от рождението на бележития гражданин на Горна Джумая д-р Борис Проевски беше отбелязан на 4 юни с историко-етнографска изложба в залите на Регионален исторически музей – Благоевград, създадена с партньорството на Държавен архив – Благоевград. 
Изложбата представя приносът на д-р Проевски за града и службата му на отечеството. Той е доброволец в двете Балкански войни и лекар на Южния фронт в Първата световна война, в мирните години е лекар-учител в Горноджумайската Бивша Солунска гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, председателства Македоно – одринското опълченско дружество в града, Дружеството за защита на децата и Ловното дружество, подпредседател е на читалище „Съгласие“. Доктор Проевски е с принос към здравеопазването и благоустройството на града, инициатор е за построяването на Ловния дом и на първата лятна училищна почивна база в м. „Картала“ в Рила планина.
Изложбата беше открита от директора на Регионален исторически музей – Благоевград д-р Кирил Алексиев, а директорът на ДА – Благоевград Любима Петрова и уредник д-р Биляна Карадакова представиха богатия житейски път на д-р Проевски. 
В откриването на изложбата участваха председателят на Ловно-рибарско дружество „Сокол 1911“ г-н Иван Василев, който подчерта уважението на членовете на дружеството към делото на своя ръководител, г-н Марин Митов, директор на НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ Бивша Солунска, която е родна и за семейство Проевски, учители, ученици, граждани и гости на Благоевград. 
Изложбата представя част от историческите ценности, съхранявани в архива и в музея, които отразяват широката обществена дейност на д-р Проевски – царските отличия за храброст на фронта, грамота от Червения кръст за заслуги, лични вещи, документи, снимки и кореспонденция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обадете се