Skip to content

С изложба “Полагане основите на българската държавност след Освобождението 1878 г.“ Регионален исторически музей – Благоевград отбеляза 140-годишнината от свикването на Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

     С изложба “Полагане основите на българската държавност след Освобождението 1878 г.“ Регионален исторически музей – Благоевград отбеляза 140-годишнината от свикването на Учредителното събрание за изработване на първият български държавен закон, приемането на Търновската конституция и избора на първи български княз.

     Експозицията представя чрез фотоси основните моменти в изграждането на нова България: Временното руско управление, дейци на бъдещите политически партии, участващи в Учредителното събрание, първата българска конституция и първият български княз Александър Батенберг.

     Особено място в изложбата заемат печатни издания от фонда на музея, които пресъздават събитията по изграждане на новото българско княжество. Специално внимание заслужават „Протоколите от Учредителното събрание“ и „Алманах на Търновската конституция“. Интерес представляват спомените на Симеон Радев, записани като „Строителите на съвременна България“, на Иван Евстратиев Гешов и Данаил Юруков. Важно е да се отбележи и „Историята на Българското княжество“ на Константин Иречек, както и други печатни издания, които описват събитията по организирането на младото българско Княжество.

Официални гости на събитието бяха г-н Марин Митов, директор на Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, г-н Илиан Юручки, секретар на Народно читалище „Н. Вапцаров“ – Благоевград и г-жа Елисавета Каменичка, директор на Радио „Благоевград“. На откриването на изложбата присъстваха множество ученици от Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ с ръководител г-жа Любка Гълъбова и от Национална хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ с ръководители г-жа Хенриета Митева и г-н Николай Куколев, както и граждани.

Експозицията откри д-р Елена Александрова, зав. отдел „Българските земи XV – началото на ХХ в.“С

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обадете се