Skip to content

Том XI от поредицата „Монетни колекции и монетни съкровища от България“ (CCCHBulg in series) беше представен в залите на Регионален исторически музей – Благоевград

    Том XI от поредицата „Монетни колекции и монетни съкровища от България“ (CCCHBulg in series) беше представен вчера в залите на Регионален исторически музей – Благоевград.
   Автори на изданието са д-р Нина Хаджиева- уредник в отдел „Археология“, раздел „Нумизматика“ на Регионален исторически музей – Благоевград, д-р Светослава Филипова – зам. директор и нумизмат в Регионален исторически музей – Кюстендил и Марина Дойчинова – главен уредник в отдел „Нумизматика“ на Регионален исторически музей – София. Трите дами запознаха присъстващите със съдържанието на каталога и пътя до неговото издаване.
  Специален гост на събитието бе проф. дин. Иля Прокопов, на чиято 70 – годишнина е посветен новоиздаденият том. Негова е и идеята за създаването на нумизматичната поредица.
„Монетни колекции и монетни съкровища от България“ стартира през 2007 година и досега включва части от най-доброто съхранявано в нумизматичните колекции на музеите в Ловеч, Разград, Кюстендил, Смолян, Благоевград, Гоце Делчев, Сандански, Петрич, Пазарджик, Хасково, София и Враца. Въвеждащите уводни текстове правят обзор на постигнатото в нумизматичните изследвания, а структурата на каталозите следват добрите традиции утвърдени в световната нумизматика. Нумизматичният анализ разкрива важни за науката находки и информация, които по същината си се явяват исторически извор за конкретния регион.
   Том XI (CCCHBulg.) – монети от колекцията на РИМ-Благоевград се осъществява благодарение на финансовата подкрепа на Фонд „13 ВЕКА БЪЛГАРИЯ“ и проект „ДРЕВНА ТРАКИЯ В ЦИФРИ“ към Фонд „Научни изследвания“.
   Желаещите да си закупят екзампляр от нумизматичния каталог могат да го направят в музейното магазинче или да се свържат с нас, за да го изпратим чрез куриерска фирма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обадете се