Skip to content

Ученици в ролята на “екскурзоводи” поставиха началото на седмицата, посветена на Георги Измирлиев

На 19.04.2021г. в къща „Роден дом на Георги Измирлиев-Македончето” беше поставено началото на програмата, посветена на 170 години от рождението на Георги Измирлиев-Македончето. В качеството си на домакин и съорганизатор на събитията, музеят обявява дните 19-23 април за безплатни, за посещение на къща „Роден дом на Георги Измирлиев-Македончето“, за всички желаещи да се запознаят с живота и дейността на Горноджумайския апостол.

Всички проектирани занимания през седмицата ще се осъществят с участието на ученици от Пето СУ „Георги Измирлиев”- Благоевград. Учениците от 3 „а” и 3 „б” , с класни учители г-жа Р. Чимева и г-жа А. Стоицова, представиха специална възстановка. Пресъздадени бяха раждането и първите стъпки в живота на Георги Измирлиев, в родния му град Горна Джумая. Атрактивни и прецизни младите „актьори” върнаха присъстващите в годините на Българското възраждане, потопиха зрителите в уютната обстановка на една джумайска фамилия, която отглежда най-ярката личност на нашия град.

„Екскурзоводите” от 4 „а“ и 4 „б“ клас, с класни учители г-жа К. Чимева и г-жа Тодорова, разказаха увлекателно и завладяващо за построяването на старата къща, за отделните помещения, които са обитавали в далечното минало семейство Измирлиеви. Насочиха вниманието на посетителите върху чудесния дърворезбен таван, който се намира в стаята за гости. Акцентираха и върху останалите запазени вещи от автентичната къща – сребърни чашки, рецептурник, албум за снимки, също ловна пушка, кама с кания, патрондаш и прибори за бръснене принадлежали на бащата на героя – търговецът Димитър Измирлиев. Емоционално и вълнуващо премина първият ден от проектираните седмични занимания. Дъждът и хладното време не попречиха на доброто настроение на участниците и присъстващите на събитието. То беше уважено от г-жа Атанаска Ковачева – главен експерт към направление „Култура“ в община Благоевград, г-жа Галина Богданска – специалист „Комуникации и реклама“ към направление „Култура“ в община Благоевград, г-жа Силвия Иванова – директор на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, г-н Еленко Велков – зам. директор на ЦЛТРДБ, журналисти и граждани на Благоевград.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обадете се