Skip to content

В Регионален исторически музей-Благоевград беше открита изложбата „Паметници в България, посветени на Руско-турската освободителна война и тяхното опазване“

На 10 февруари 2023 г. от 11:00 ч. в Регионален исторически музей-Благоевград беше открита изложбата „Паметници в България, посветени на Руско-турската освободителна война и тяхното опазване“. Изложбата беше открита от д-р Елена Чалгънова, уредник в отдел „Българските земи XV – началото на XX век“. Специален гост на откриването беше отец Петър, свещеникиконом при църковното настоятелство на храма „Въведение Богородично“ в Благоевград. Той показа уникална снимка на майор Орлински и разказа за нейното постъпване в църковното настоятелство през 1990 г., както и интригуващи детайли свързани с последните дни на майор Орлински и паметника издигнат в негова чест.  

Изложбата е експонирана по повод 145 години от Първото освобождение на Благоевград (тогава Горна Джумая), което се осъществява на 12 февруари 1878 г. от сборен руски отряд, командван от граф Щакелберг и в авангард начело с майор Иван Павлович Орлински. Автори на дванадесетте банера са г-н Герман Шакарбиев и неговата съпруга Светлана. Самата изложба показва исторически паметници, свързани с десетата поред война между Русия и Османската империя /1877-1878 г./, която довежда до освобождението на нашите земи и възстановяването на Третата българска държава. Такива паметни места и знаци са показани от градовете: Асеновград, Казанлък, Пловдив, Самоков, Стара Загора и други. За тях разказват кметове, професионални историци, свещеници и краеведи. Специален фокус в изложбата заемат паметниците, които се намират на територията на Благоевград: 1. Паметен знак в чест на първия военен комендант на Горна Джумая майор Иван Павлович Орлински. Представлява гранитен блок с надпис и се намира в двора на черквата „Въведение Богородично“, и 2. Паметен знак – композиция от морени, върху една, от които е поставена мраморна плоча поясняваща, че тук на 12 февруари 1878 г. (ст. ст.) населението на Горна Джумая посреща освободителния отряд. Намира се на ул. „Трети март“ и площад Свобода до стадион „Христо Ботев“.

Събитието беше уважено от: отци; от г-жа Екатерина Текерска, старши експерт в РУО-Благоевград; майор Пламен Велев – зам. Началник на Военно окръжие – Благоевград; доц. д-р Иван Петров – преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград; Любима Петрова – директор на ДА-Благоевград; ученици и учители от Благоевградска професионална гимназия „Ичко Бойчев“, представители от Руския клуб в Благоевград и граждани.

Изложбата ще гостува в РИМ-Благоевград до 24 февруари 2023 г. (включително) – датата, която по нов стил фиксира Първото освобождение на Горна Джумая през далечната 1878 година.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обадете се