Skip to content

Музеен урок, посветен на 1 ноември – Деня на народните будители

Днес в конферентната зала на Регионален исторически музей-Благоевград се проведе музеен урок, посветен на Деня на народните будители.📜✒️📜
Темата беше: „Историята“, „Букварът“ и Патриархът на новобългарското образование. Училището в Горна Джумая през Възраждането“. Заниманието се реализира с ученици от 2 „а“, 2 „б“ и 2 „в“ кл. с учители г-жа Катя Чимева, г-жа Старкова, г-жа Стойчева, г-жа Вангелова и г-жа Василева при Пето СУ “Георги Измирлиев”, гр. Благоевград. Урокът беше уважен от ст. експерт в РУО-Благоевград г-жа Екатерина Текерска.
Посредством презентация, цветни игри и занимателни задачки, любознателните ученици се запознаха с някои от най-известните български будители като – Патриархът на народните будители Паисий Хилендарски, Петър Берон, Неофит Рилски, учителите в Горна Джумая Мите Марков, Арсени Костенцев и Константин Босилков.
300 годишнината от рождението на Родоначалника на Българското възраждане Паисий Хилендарски, 100 годишнината от обявяването на празника от министъра на народното просвещение Стоян Омарчевски за „Празник на българските будители“, 180 годишнината от рождението на Констенцев, Босилков и Мите Марков, бяха отбелязани по подходящ и достъпен начин с малките ученици, който впечатлиха с познанията и любознателността си.
В края на урока всеки ученик получи по една тетрадка с образа на български национален герой, осигурени от Сдружение 14-ти Пехотен Македонски Полк, а всеки клас получи по един комплект с информационни материали, осигурени от отдел „Природа“ на музея – плакати, брошури и картички.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обадете се