Skip to content

ПРОЕКТ „ДЕТСКИ ИГРИ В СЪБОТНИТЕ ДНИ“

     Проектът „Детски игри в съботните дни“ се изпълнява от екип специалисти, с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програма „Публики“. Целта на проекта е изготвяне на специална съботна програма за Музеен детски кът, включваща 5 теми.

    Заниманията са предназначени за деца от 3 до 13 години и имат образователен характер с възможност за индивидуално творчество и креативност. Те включват интерактивни игри, чрез които децата научават за различни аспекти от всекидневния живот на хората през праисторията, периода на Траките, античността и средновековието.

   Научната информация е съобразена с възрастта на публиката и е поднесена по атрактивен и достъпен начин. След завършване на проекта, темите ще бъдат включени в програмата на Музеен детски кът за съботните дни и реализирани при 10 до 15 предварително записани малки участници.

ЗАНИМАНИЕ „КЪЩАТА ПРЕЗ: ПРАИСТОРИЧЕСКАТА ЕПОХА И ТРАКИЙСКАТА ЕПОХА“: Всяко дете получава рисунка на праисторическа къща, която трябва да украси, използвайки въображението си и получената информация. Също така и да довърши макет на тракийска къща, използвайки предоставените му материали.

ЗАНИМАНИЕ „КЪЩАТА ПРЕЗ : АНТИЧНОСТТА И СРЕДНОВЕКОВИЕТО“:

Модул „Антична къща“- По време на римските императори къщите били много големи, красиви и богати. Такава е и къщата, разкрита в Дренково. Кой е живял в тази къща, къде да намерят липсващите елементи как да ги сглобят, са загадките, с които децата трябва да се справят.

Модул “Землянка“- в Самуиловата крепост в град Петрич са открити землянки- къщите на поданиците на цар Самуил. Използвайки предоставените им материали, децата трябва да сглобят землянката.

ЗАНИМАНИЕ „ОБЗАВЕЖДАНЕ НА КЪЩИТЕ ПРЕЗ ПРАИСТОРИЧЕСКАТА ЕПОХА И ТРАКИЙСКАТА ЕПОХА“:

Модул „Обзавеждане на праисторическа къща“- Всяко дете получава макет на праисторическа къща и стикери с предмети, характерни за интериора от тази епоха, които трябва да залепи на правилните места.

Модул “Обзавеждане на тракийска къща“- по подобие на съдовете, намерени в къща от бронзовата епоха, децата изработват различни съдове, следвайки техниката от тази епоха.

ЗАНИМАНИЕ „ОБЗАВЕЖДАНЕ НА КЪЩИТЕ ПРЕЗ АНТИЧНОСТТА И СРЕДНОВЕКОВИЕТО“:

Модул „Обзавеждане на антична къща“- Децата получават елементи за подреждане на мозайка, с която да украсят пода на макет на къща от тази епоха.

Модул „Обзавеждане на средновековна къща“- Децата трябва да украсят сграфито паница, следвайки образец.

ЗАНИМАНИЕ „ЖИТЕЛИТЕ ПРЕЗ АНТИЧНОСТТА И СРЕДНОВЕКОВИЕТО“:

Модул „Тракийска и антична мода“- Всяко дете получава картонена кукла, която трябва да облече в тракийски дрехи. Освен това получава и пликче с елементи, от които сами да измисли и аранжира накит.

Модул „Средновековна мода“ – Децата получават рисунка със силуетите на владетеля на средновековна София Калоян и съпругата му Десислава. Задача им е да оцветят дрехите им със същите цветове.

ЗАНИМАНИЕ „ЖИТЕЛИТЕ ПРЕЗ ПРАИСТОРИЧЕСКАТА И ТРАКИЙСКАТА ЕПОХА“:

Модул „Праисторическа мода“- За да моделират облекло от праисторическата епоха, всяко дете получава картон с нарисуван силует на праисторическа дама и манекен представящ тоалет от тази епоха.

Модул „Тракийска и антична мода“- Всяко дете получава картонена кукла, която трябва да облече в тракийски дрехи. Освен това получава и пликче с елементи, от които сами да измисли и аранжира накити.

ЗАНИМАНИЕ „КУЛТИВИРАНИ РАСТЕНИЯ ПРЕЗ АНТИЧНОСТТА И СРЕДНОВЕКОВИЕТО“:

Модул „Култивирани растения през античността“ – Всяко дете получава по едно празно шише, което трябва да напълни със семена от култивирани житни растения, като оформи красива мозайка.

Модул „Култивирани растения през средновековието“- Всяко дете получава рисунка на средновековна паница, върху която трябва да апликира семената на растенията, отглеждани през тази епоха.

ЗАНИМАНИЕ „КУЛТИВИРАНИ РАСТЕНИЯ ПРЕЗ ПРАИСТОРИЧЕСКАТА ЕПОХА И ТРАКИЙСКАТА ЕПОХА“:

Модул „Култивирани растения през праисторическата епоха“ – Децата се запознават с първите култивирани растения – лимец, ечемик, грах и леща. За да ги опознаят по- добре, получават панерка, в която са смесени семената им. Целта е да сортират различните семена в отделни панерки.

Модул „Култивирани растения през тракийската епоха“ – Всяко дете трябва да изработи своя огърлица, използвайки семена на растенията, отглеждани от траките. Това е сувенир, който всяко дете ще може да отнесе вкъщи за спомен.

ЗАНИМАНИЕ „ОПИТОМЕНИ ЖИВОТНИ ПРЕЗ АНТИЧНОСТТА И СРЕДНОВЕКОВИЕТО“:

Модул „Опитомени животни през античността“ – Всяка маса получава макети на кокошка, гъска и патица с малки пиленца. Задачата е да сглобят малките и да и сложат при майките им.

Модул „Опитомени животни през средновековието“ – След откриването на Америка, Христофор Колумб донася ново животно – пуйка. Децата научават за това животно като оцветят правилно картина с цифри, показващи определен цвят.

ЗАНИМАНИЕ „ОПИТОМЕНИ ЖИВОТНИ ПРЕЗ ПРАИСТОРИЧЕСКАТА И ТРАКИЙСКАТА ЕПОХИ“:

Модул „Опитомени животни през праисторическата епоха“- Всяко дете получава картина с ферма и различни животни, като целта е да изрежат правилните животни и да подредят праисторическата ферма.

Модул „Опитомени животни през тракийската епоха“ – Децата се запознават с животното, което е движело колесницата на траките, като свързват правилно цифрите на лист със силует на кон.

ПРОЕКТ „ЗЕЛЕНИ ПРИКЛЮЧЕНИЯ В МУЗЕЯ“

    Живеейки в съвременният свят на технологии и глобализация, ние и нашите деца се отдалечаваме все повече и повече от природата. Природата става все по-далечна за всички нас. Ако като малки ние сме тичали на воля и сме играли на открито, общували сме с приятелите си без телефони, таблети и др., детството на децата ни е различно.

   Очевидната пропаст между децата и природата ни мотивира през 2015 година да разработим и стартираме пилотен образователен пакет „Зелени приключения в музея”, в който включихме осем занимания: „Животът на Земята“, „Растения и животни от миналото“ –„Безгръбначни? Кои са те?“, „Рибите – най-древните гръбначни животни“ „Земноводните – най-малкият Клас Животни“, „Какво представляват влечугите“, „Какво знаем за птиците?“ и „И ние сме бозайници!“. С избраните теми си поставихме за цел да покажем, че музея е интересно място, където децата могат да видят и научат много любопитни неща за биоразнообразието на страната ни. Повечето от заниманията запознават децата с конкретни видове, които се нуждаят от защита.

   Пилотното провеждане на заниманията от образователния пакет, започна през учебната 2015/2016. Темите, които сме включили не представят само конкретни видове, всяко занимание има своето послание – всяко живо същество има своето място в природата – няма добри и лоши животни; какво е мястото на нас хората в този свят и какъв е нашият дълг към природата и др. Към всяко занимание има съпътстващи игри – динамични или логически, в които децата влизат в ролята на определени животни или решават конкретен казус и др. Заниманията се предлагат както в пакет, така и поотделно.     Предизвикателните и любопитни теми, се харесват на учителите и учениците, до които сме успели да достигнем. Показател за това е желанието на учителите и учениците преминали през „зелените приключения“ (2015/2016г.) да продължат с приключенията и през следващата учебна година. Това беше и причината да направим новият образователен пакет „Зелени приключения в музея – 2“. Той е разработен на същият принцип и включва отново 8 занимания с нови и интересни теми. Заниманията са подходящи за деца от 6 до 12 години. Въпреки образователния характер, заниманията не са натоварващи за децата. Създаваме им една интересна среда, в която забавлявайки се и играейки, заедно със съучениците си и приятели, те подобряват начина си на общуване, учат се да се доверяват и разчитат един на друг, като в същото време научават нови неща и оценяват значението и мястото на всеки организъм на нашата планета! Децата, които участваха в тези занимания вече припознават музея като едно интересно място, което искат да посетят отново! Ние вярваме, че нашите образователни инициативи ще повлияят на децата за тяхното отговорно отношение към опазване и съхранение на природното и историческо наследство – такова, което да показваме на поколенията и с което да се гордеем. Всичко това ще има отражение и по отношение развитието на устойчив туризъм в нашата област и в България като цяло.

 

ЛЯТНА ДЕТСКА МУЗЕЙНА ШКОЛА

   Седемнадесет поредни години през месец юни в залите на Регионален исторически музей – Благоевград се провежда Лятна детска музейна школа. Заниманията се подготвят и осъществяват от музейни специалисти и са изцяло съобразени с учебния план. Подходящи са за деца от 6 до 13 годишна възраст. В програмата са включени интересни, занимателни, забавни игри и видеофилми в областите природа, археология, етнография и история. Има за цел полезното и забавно прекарване на първите ваканционни дни на децата.
   Тазгодишната школа продължи четири седмици и се провеждаше всяка сутрин от 10:30 часа. Проведоха се занимания на 17 различни теми, в които се включиха над 800 деца от града и околностите. Поради големия интерес към някои от темите, те се проведоха по три пъти.
Всички занимания бяха придружени с весели и занимателни игри, с много детски смях и любознателни въпроси.

Обадете се