Skip to content

ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – БЛАГОЕВГРАД ЩЕ СЕ ВКЛЮЧИ В ЕЖЕГОДНАТА ИЗЛОЖБА „БЪЛГАРСКА АРХЕОЛОГИЯ“

  • by

За поредна година Регионален исторически музей – Благоевград ще се включи в ежегодната изложба „Българска археология“ на Национален археологически институт с музей – БАН.

Експозицията представя най-интересните и впечатляващи открития и проучвания от изминалия активен археологически сезон и ще бъде достъпна за посетители от 15 февруари до 14 април 2019 г в зала „Временни изложби“ на НАИМ .

 Експонатите, с които Регионален исторически музей – Благоевград ще се представи, са находки от проведените археологически проучвания на обект №2 на АМ “Струма”, ЛОТ 3.1 в землището на с. Покровник, м. “Ширините” с ръководител доц. д-р Здравко Димитров . Сред тях  са керамични лампи, бронзови антични фибули, фрагмент от антропоморфна керамична апликация и зооморфна  керамична пластика.

Важна находка за археологическия обект е част от военна, бронзова диплома – документ, удостоверяващ гражданско право и право за управление на отличил се войн и неговите наследници.

Посетителите на изложбата ще имат възможността да видят и интересна колективна находка на античните писарски пособия от бронз, включваща мастилница, пособия за писане, бронзова верижка и кутия, в която са прибирани.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обадете се