Skip to content

“Черната сая от Горноджумайско, Трансформация и декорация ” – изложба с дефиле на 14 юни от 17:00 часа

Изложбата проследява Историята на облеклото в района , която е представена с образци от първата половина на 20 в. Тя е резултат от подбор от колекцията на РИМ Благоевград, дарения и откупки от гражданите.

Връзката с хората, носители на традицията е важна за запазването на знанието за културата ни, която търпи развитие и има преходен характер, каквато е и модата в облеклото. Естествено, има цикличност, завръщане към модели и форми, дори към материали, но „никага не е същото“, защото и времето, и хората са други. Вложеният труд и време в изработката на това облекло не може да се мери със съвременните представи за съотношение между усилие и резултат. Подготовката на суровините за добиването на платното и декорацията са трудоемки и са част от онзи свят на предците ни, за който сме слушали, чели, но не сме участвали достатъчно, за да можем да оценим.

Целта е да се покаже развитието на кройката в облеклото, изваждане на схеми и модели за бродерия и декорация. Вписване на темата в един по-широк традиционен светоглед, който показва взаимодействие и конфликт между модерност и традиция. Диалогът с поколението от първата половина на 20 век е регистриран във видеоматериал, който има архивен характер, но ще бъде включен и в документален филм по темата.

Доброволец в реализацията на идеята като оператор и монтажист е Герасим Балабанов от Благоевград. Организатор на момичетата, които ще покажат дефилето със саята е Станислав Илчев, композитор на музиката – Клаудио Нелсън Джанков /Париж/, реализатор на афиша – Борислава Тодорова. За Екипът от сътрудници може да изреждаме още, но с тях ще се запознаете на откриването.

Ще имате възможност да видите кадифе, вълна и мъниста, бяла дантела и сърмен ширит, бикме с дантела. По идея на доктор Малинка Стаматова, уредник в РИМ Благоевград. Със специалното участие на носители на тази традиция, като Кирка Кацарска, на 90г., Теменужка Камбитова – 80г. и др.

Заповядайте!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обадете се