Skip to content

Регионален исторически музей – Благоевград гостува в галерия „Средец“ на Министерството на културата

      Регионален исторически музей – Благоевград гостува в галерия „Средец“ на Министерството на културата по случай 120 години от рождението на Златю Бояджиев с изложбата “Мелнишки цикъл”.
      Гинка Милтенова – уредник в отдел “Художествен” на РИМ – Благоевград, откри и представи официално изложбата пред събралата се публика. Доцент Пламен Славов -зам. министър на културата, уважи събитието лично и поздрави гостите и организаторите .
Сред присъстващите бяха и Николай Шушков – зам. министър на регионалното развитие и благоустройството, и председателят на фондация “Златю Бояджиев” Димитър Пампулов.
     Представените в изложбата картини от „Мелнишки цикъл“ са създадени през 70-те години на XX в. и са част от художествения фонд на музея. По покана на тогавашната общинска управа на Благоевград Златю Бояджиев отива да работи в Благоевград, Мелник и селищата от региона. Самите хора, красотата и топлината на Пиринския край го пленяват и с творчески хъс художникът създава невероятните си интерпретации: „Благоевград“, „Мелник”, „Кърланово”, „Пастирки”, „Овчари” и др.
        Изложбата ще остане достъпна за посетители до 7 юни 2023г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Обадете се